Monday, 30 April 2012

Syria- The war within and between


www.facebook.com/culturemove
Bản tiếng Việt ở dưới


Many have asked me to give a briefing on Syria as I am there myself. Well, here it is, in a VERY simple way as my thick head can understand. Sorry, I am an Interculturalist, I'm not a war correspondent here. 

To many people, the war in Syria is just another Arab Awakening. Being in the country myself, I realize that this is not at all the case. There are at least 3 conflicts going on:

1. A true Arab Spring from young liberals regardless of religious backgrounds, demanding regime reform and democracy;
2. A war between two Islamic sects, the Alawite led government and the Sunni opposition;
3. A political game with hidden agenda among the big boys (US, EU, Iran, Israel and Saudi)

As a result, main stream media in the West will be more likely to feature the war number 1, manipulate the war number 2 in the advantage of the war number 3. Those representing opposition that appear on CNN and BBC look liberal, westernized and almost victimized.

Next, media backed by (Sunni) Saudi will call for jihad to provoke the war number 2. I saw with my own eyes an opposition’s channel broadcasting from Saudi called “Sunni blood as one”. Note that Syrian president is not Sunni Islam, he is from Alawite, a small sect of Islam.

Last, micro media, social media (blogs, twitters, forum…ect) and words of mouth will keep circulating around zillions of conspiracy theories and guesswork about the war number 3. For example, one of them: “The West does not want to topple the government, they just want to keep Syria in conflict to the point that would benefit Israel and weaken Iran - who is Syria’s big ally”

In this age where images and video clips dominate and cloud the thinking, one easily looses the big picture and falls victim for the vivid power of visual effect. Please pay attention to the hidden bias.

As a journalist, I have the power to CHOOSE what to report. Is there something called “complete objective journalism”? I doubt it.

I have seen demonstration for and against the regime. Which one would I report? Most secret journalists in Syria would choose to capture the opposition because they and their news (sub)consciously support the war number 1 and 3.

I’ll make a counterbalance here to share with you a view on the war number 2. This is the picture of the regime’s supporters who gathered to celebrate in cheerful music and dance. Quoting a local from the crowd: “To be honest, our president is not perfect. But between him and the Sunni extremist opposition, I would go for the lesser of the two evils”.


Syria - Thù trong giặc ngoài.

Biết tôi đang ở Syria, nhiều bạn bè và đồng nghiệp liên tục hỏi han yêu cầu cung cấp thông tin. Vì vậy tôi post ở đây một phiên bản cực kỳ đơn giản và dễ hiểu về tình hình Syria. Hiện tại có ít nhất là 3 cuộc chiến đang diễn ra:

1. Một mùa xuân Ả Rập theo đúng nghĩa của nó với những người trẻ tuổi đầu óc tân tiến biểu tình yêu cầu cải tổ chính phủ và đòi hỏi dân chủ xã hội. Họ liên kết với nhau không phân biệt màu sắc tôn giáo.
2. Một cuộc chiến tôn giáo đẫm máu giữa hai giáo phái của Islam: chính phủ cầm đầu là tổng thống thuộc dòng Hồi giáo Alawite và quân nổi dậy thuộc dòng Hồi giáo Sunni.
3. Một cuộc chơi chính trị giữa các ông lớn của thế giới: Mỹ, Tây Âu sát cánh với Israel, đối đầu với Iran, cộng thêm Saudi và khát vọng bành trướng tôn giáo.

Vì vậy, báo chí phương Tây sẽ ra sức ủng hộ cuộc chiến số 1 và lái các thông tin của cuộc chiến số 2 theo thế có lợi cho cuộc chiến số 3.

Tiếp theo, giới truyền thông được Saudi (Hồi giáo Sunni) chu cấp sẽ kêu gọi thánh chiến để ủng hộ cuộc chiến số 2 nhằm lật đổ chính phủ theo dòng Hồi giáo Alawite. Tôi đã tận mắt theo dõi một kênh truyền hình phát sóng từ Saudi mang tên: “Dòng máu Sunni đại đòan kết”

Cuối cùng, các mạng xã hội phát tán vô số thông tin và giả thuyết về cuộc chiến không chính thống số 3; phán đoán các ngón bài chính trị ẩn dưới chiêu bài “ủng hộ dân chủ” của các đại gia phương Tây và chỉ tên kế sách bành trướng tôn giáo của các đại gia Trung Đông. Một giả thuyết thu hút sự quan tâm nhất hiện nay: “Phương Tây thực ra không muốn lật đổ chính phủ Syria. Họ chỉ muốn Syria lụn bại ở một mức độ nhất định. Đơn giản bởi Syria yếu thế cũng có nghĩa là đồng minh Iran (kẻ đối đầu với phương Tây và Israel) yếu thế”

Với tư cách là một nhà báo, bản thân tôi cho rằng cái gọi là “báo chí tuyệt đối khách quan” là gần như không thể trong thực tế. Quyền năng của nhà báo nằm ở quyền được chọn lựa thông tin để chia sẻ với bạn đọc. Tôi hiện đang đứng trước hai cuộc biểu tình: một phản đối chính phủ và một ủng hộ chính phủ. Tôi sẽ chọn cuộc biểu tình nào? Phần lớn phóng viên ngầm ở Damascus chọn cuộc biểu tình thứ nhất bởi họ (vô thức hoặc có ý thức) ủng hộ cuộc chiến số 1 và số 3.

Tôi cũng ủng hộ cuộc chiến số 1, nhưng tôi cho rằng với tình hình chiến sự đẫm máu như hiện nay họ gần như không có cơ hội để thu hút sự chú ý chứ đừng nói là chiến thắng. Là người Việt, tôi phản đối cuộc chiến số 3 vì lịch sử nước nhà đã quá đau thương với tư cách con tốt đen trong tay các nước lớn. Hôm nay ngày 30-4, giá có hoán đổi lại lịch sử tôi không quan tâm phe nào thắng phe nào thua. Tôi chỉ mong có một kết cục là nước nhà liền một dải.

Lựa chọn còn lại cho tôi là cuộc chiến số 2. Trong tấm ảnh này, tôi chụp những người ủng hộ tổng thống Asad. Tôi cũng xin trích lời nhắn một người trong số họ: “Tổng thống không phải không có tỳ vết. Nhưng nếu phải lựa chọn giữa Asad và những kẻ nổi dậy cực đoan theo dòng Hồi giáo Sunni, tôi chọn Asad”. 

7 comments:

 1. Appreciate the way you admitted that non-bias is almost impossible. But we will try our best to get it to the minimum point.

  ReplyDelete
 2. I'm curious as to your mention of Israel as an influential factor. What is Israel's involvement?

  ReplyDelete
 3. Great article. Thanks a ton for providing a totally new perspective, which as you said is not reported by journalists in the west for obvious reasons.

  ReplyDelete
 4. seeing is believing,even seeing is not believing:)

  ReplyDelete
 5. Marion Burgheimer2 May 2012 at 09:08

  I read your article/post with lots of interests. As an Israeli who lives in Tel Aviv, I can say that among my friends we follow very closely what is going on in Syria and we are worried. So many people who died. It is very sad and very worrying! Every news (and here we listen to the news very often) there is a report about what is going on. It is scary as it is so close. I think that through your journey you can understand my wish for peace in this area much better. And I hope one day it will happen. Take care of yourself, and keep reporting about your fascinating journey.

  ReplyDelete
 6. Fully agree.
  The 4th factor is the lack of intercultural understanding between the "big boys" themselves, the 5th is the absolute ignorance of the "bid boys" of the culture of the peoples where they go to help to bring peace
  It is simply a total lack of diversity management

  ReplyDelete
 7. Nguyên Ngọc Hùng23 July 2012 at 08:08

  Tôi xin cám ơn Phương Mai đã cung cấp những thông tin tại chỗ quý giá này. Rất mừng là những nhận xét của bạn- một người có mặt "tại trận" khá tương đồng với nhìn nhận của Tôi- (người nghiên cứu Trung Đông- Arab- Hồi giáo qua... internet) về cuộc khủng hoảng đang diễn ra tại Syria.
  Tôi có chút lợi thế là thông thạo tiếng Arab, nên nghiên cứu thẳng từ các nguồn Arab, không phải qua "tin phương Tây" như thông thường ở VN.
  Cám ơn Phương Mai.
  Tôi sẽ thường xuyên theo dõi các bài viết của bạn.
  Nguyễn Ngọc Hùng.

  ReplyDelete

For COMMENT AS and selecting profile, please choose:
1. NAME/URL and fill your name or email in.
2. Ignore URL if you don't have a website.

Để lựa chọn PROFILE cho COMMENT AS, xin click:
1. NAME/URL. Bạn điền tên hoặc email vào NAME
2. Bỏ qua URL nếu bạn không có trang web cá nhân